11.Sınıf Din Kültürü Dersi 4. Ünite Özeti: İslam’da İbadet

0


İnançla İlgili Meseleler


İnançla İlgili Felsefi Yaklaşımlar Nelerdir?


İnançla ilgili felsefi yaklaşımlar, insanın varlık, bilgi, değer ve anlam gibi temel sorulara verdiği cevaplarla ilgili olan yaklaşımlardır. İnançla ilgili felsefi yaklaşımlar şunlardır:


- Teizm: Teizm, Allah'ın varlığına ve birliğine inanan yaklaşımdır. Teizm, Allah'ın evreni yarattığına, onu koruduğuna ve yönettiğine inanır. Teizm, Allah'ın insanlara peygamberler ve kitaplar gönderdiğine inanır.

- Deizm: Deizm, Allah'ın varlığına inanan ancak onun evrenle ilgilenmediğini veya müdahale etmediğini düşünen yaklaşımdır. Deizm, Allah'ın evreni yarattıktan sonra onu kendi haline bıraktığına inanır. Deizm, Allah'ın insanlara peygamberler ve kitaplar göndermediğine inanır.

- Ateizm: Ateizm, Allah'ın varlığına inanmayan yaklaşımdır. Ateizm, evrenin kendiliğinden veya başka sebeplerle oluştuğunu düşünür. Ateizm, peygamberlerin ve kitapların insan ürünü olduğunu savunur.

- Agnostisizm: Agnostisizm, Allah'ın varlığı veya yokluğu hakkında kesin bir bilgiye sahip olmadığını iddia eden yaklaşımdır. Agnostisizm, evrenin nasıl oluştuğu veya nereye gittiği hakkında da bilgisiz olduğunu söyler. Agnostisizm, peygamberlerin ve kitapların gerçekliği veya yanlışlığı hakkında da kararsızdır.


Yeni Dinî Hareketler Nelerdir?


Yeni dinî hareketler, modern dönemde ortaya çıkan ve geleneksel dinlerden farklı özellikler taşıyan dinî gruplardır. Yeni dinî hareketler şunlardır:


- Bahailik: Bahailik, 19. yüzyılda İran'da ortaya çıkan ve Bahaullah adlı bir kişiyi son peygamber olarak kabul eden bir harekettir. Bahailik, bütün dinlerin aslında aynı kaynaktan geldiğini ve insanlığın birliğini savunur.

- Mormonluk: Mormonluk, 19. yüzyılda Amerika'da ortaya çıkan ve Joseph Smith adlı bir kişiyi son peygamber olarak kabul eden bir harekettir. Mormonluk, Smith'in bulduğu Mormon Kitabı'nı Kuran'ın devamı olarak görür.

- Şintoizm: Şintoizm, Japonya'nın geleneksel dinidir; ancak 19. yüzyılda modernleşme sürecinde yeniden canlanmıştır. Şintoizm, doğayı kutsal sayar; atalarına ve tanrılara tapar.

- Hinduizm: Hinduizm, Hindistan'ın geleneksel dinidir; ancak 20. yüzyılda ulusalcılık akımıyla yeniden güçlenmiştir. Hinduizm, çok tanrılı bir dindir; reenkarnasyona ve karmaya inanır.


Yorum Gönder

0Yorumlar

Görüşlerinizi yoruma yazabilir misiniz?

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Tamam Anladım!) #days=(20)

Web sitemiz deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Şimdi kontrol et
Ok, Go it!

Online eğitimde en kapsamlı kaynak