Varoluşun ve Hayatın Anlamı Nedir? Ahiret Alemi Nasıldır? Ahirete Uğurlama Nasıl Yapılır?

0
Dünya ve Ahiret


 Dünya ve Ahiret Varoluşun ve Hayatın Anlamı


Varoluşun ve Hayatın Anlamı Nedir?


Varoluşun ve hayatın anlamı, insanın neden yaratıldığını, hayatın ne için verildiğini, hayatın nasıl yaşanması gerektiğini ve hayattan sonra ne olacağını bilmektir. Varoluşun ve hayatın anlamını bize Allah bildirmiştir. Allah, insanları yaratmış ve onlara ibadet etmelerini emretmiştir. Allah, insanlara hayatı bir imtihan olarak vermiştir. Allah, insanlara hayatı Kuran ve sünnete göre yaşamalarını istemiştir. Allah, insanlara hayattan sonra ahireti müjdelemiş veya tehdit etmiştir.


 Ahiret Alemi Nedir?


Ahiret alemi, dünya hayatının sona erdiği, ölümün ardından başlayan ve sonsuza kadar devam eden alemidir.

 Ahiret alemi, şu aşamalardan oluşur:


- Kabir: Ölümle birlikte insanın ruhu bedeninden ayrılır ve kabre konur. Kabirde insanın ruhu ile bedeni arasında bir bağ vardır. Kabirde insanın amellerine göre nimet veya azap görür.

- Sûr: Sûr, kıyametin kopacağı gün üflenecek olan büyük borudur. Sûr'un ilk üfürülüşünde bütün canlılar ölür; ikinci üfürülüşünde ise bütün canlılar dirilir.

- Mahşer: Mahşer, kıyamet günü bütün insanların toplanacağı yerdir. Mahşerde insanlar hesaba çekilir; amelleri tartılır; kitapları verilir; şefaat edilir; köprüden geçilir.

- Cennet: Cennet, Allah'ın müminlere vaat ettiği sonsuz nimetlerle dolu olan alemidir. Cennette insanlar ebedi olarak mutlu olur; hiçbir sıkıntı ve üzüntü yaşamaz.

- Cehennem: Cehennem, Allah'ın kafirlere ve günahkarlara tehdit ettiği sonsuz azaplarla dolu olan alemidir. Cehennemde insanlar ebedi olarak acı çeker; hiçbir rahatlık ve sevinç duymaz.


 Ahirete Uğurlama Nedir?


Ahirete uğurlama, vefat eden kişiye dinin emrettiği şekilde davranmak, onun haklarını yerine getirmek, ona dua etmek ve hayır yapmaktır. 

Ahirete uğurlama şu şekilde yapılır:


- Vefat edenin vasiyet ve borçları: Vefat eden kişi eğer vasiyet bırakmışsa bu vasiyet yerine getirilir; eğer borcu varsa bu borç ödenir veya affedilir.

- Tekfin ve teçhiz: Vefat eden kişi yıkanır, kefenlenir ve tabuta konur. Bu işlemlere tekfin ve teçhiz denir.

- Cenaze namazı: Vefat eden kişi için cenaze namazı kılınır. Cenaze namazı, farz-ı kifayedir; yani toplumdan bir kısım kişi kılarsa diğerleri sorumlu olmaz.

- Taziye ve Kur'an okuma: Vefat eden kişinin yakınlarına başsağlığı dilemek için taziye ziyaretinde bulunulur; onlara sabır tavsiye edilir; onlarla dua edilir. Vefat eden kişi için Kur'an okunur; sevabı ona bağışlanır.

- Dua etmek: Vefat eden kişi için Allah'tan rahmet, mağfiret, cennet ve hayırlı evlatlar istemek için dua edilir.

- Hayır yapmak: Vefat eden kişi için sadaka vermek, hayır kurumlarına bağış yapmak, hayvan kesmek, cami yaptırmak gibi hayır işleri yapmak; sevabı ona ulaştırmak.


Kuran'dan Mesajlar: Bakara Suresi 153-157. Ayetler


Bakara Suresi 153-157. ayetler şöyledir:


153. Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.  

154. Allah yolunda öldürülenlere «ölüler» demeyin. Bilakis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız.  155. Muhakkak ki sizi korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerinden eksiltmekle (fakirlikle) imtihan ederiz. Sabredenleri müjdele!  

156. Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde: “Biz ancak Allah’a aidiz ve biz sonunda O’na döneceğiz.” derler.  

157. İşte Rablerinden af ve rahmet onlaradır ve doğru yolu bulanlar da onlardır.


Bu ayetlerin mesajı ise şudur:


Müminlerin hayatlarında karşılaştıkları zorluklara karşı sabır ve namazla direnmeleri gerekir. Müminlerin Allah yolunda canlarını veren şehitleri ölü saymamaları gerekir. Müminlerin Allah'ın nimet ve rahmetinden memnun olmaları gerekir. Müminlerin her durumda Allah'a teslim olmaları gerekir. Müminlerin ahirette büyük bir mükafata kavuşacaklarına inanmaları gerekir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Görüşlerinizi yoruma yazabilir misiniz?

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Tamam Anladım!) #days=(20)

Web sitemiz deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Şimdi kontrol et
Ok, Go it!

Online eğitimde en kapsamlı kaynak