5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 1. Ünite Hikaye Sorusu Cevapları Maarif Model

0

5. Sınıf Din Kültürü ders kitabının 1. ünitesindeki hikaye sorusunun cevaplarını inceleyin. Merhametin insana kazandırdıkları ve hikayeden çıkarılacak dersler.

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 1. Ünite Hikaye Sorusu Cevapları Maarif Model


5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 1. Ünite Hikaye Sorusu Cevapları Maarif Model

Aşağıdaki hikâyeyi okuyarak soruları cevaplandırınız.

 

 Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) sahabilerine zaman zaman güzel hikâyeler anlatırdı. Onlar da acaba bu hikâyeden ne ders çıkarırız diye bunu dikkatle dinlerlerdi. Bu hikâyelerden biri şudur: “Bir zamanlar adamın biri yolculuğa çıktı. Sıcak havada uzun bir yolculuktan sonra çok susadı. Nihayet bir su kuyusu buldu. Fakat kuyunun suyu bayağı derindeydi. Oradaki ipi beline bağlayarak kuyunun içine sarktı ve kana kana su içti. Tam dışarı çıktığı sırada bir köpeğin, susuzluktan dili bir karış dışarı çıkmış, solumakta olduğunu gördü. Hayvancağız su bulamadığı için nemli toprağı yalayıp duruyordu. Adam kendi kendine: - Zavallı hayvan, o da benim gibi çok susamış, dedi. Köpeğe merhamet etti, onun hâline çok acıdı. Zahmetli ve yorucu da olsa tekrar kuyuya indi ve ayakkabısına su doldurup yukarı çıktı. Zavallı hayvana suyu verdi. Hayvancağız suyu kana kana içti. Sonra kendisine su veren adama teşekkür eder gibi baktı ve oradan uzaklaştı. Bu adamın, bir köpeğe acıyıp su ikram etmesi Allah Teala’nın çok hoşuna gitti. Bu merhametli davranışı sebebiyle adamın günahlarını affetti ve ona cennet kapılarını açtı. Hikâyenin sonunda sahabiler: - Ey Allah’ın Resûlü! Biz de hayvanlara iyi davranınca sevap kazanır mıyız, diye sordular. Sevgili Peygamberimiz: - Canlı olan her varlığa yaptığınız iyilik karşılığında elbette sevap vardır, buyurdu. (Gökduman, 2017, 43) MEB KİTABINDAN ALINTI (Ücretsizdir)



1. Sorunun Cevabı 

Hikâye İçin Uygun Bir Başlık: "Merhametin Cennete Açılan Kapısı"

2. Sorunun Cevabı 

b. Merhametli Olmanın İnsana Kazandırdıkları:

  1. İç Huzur ve Mutluluk: Merhametli insanlar, başkalarına yardım ettiklerinde içsel bir huzur ve mutluluk hissederler. Bir canlıya karşı duyulan şefkat, insanın ruhunu besler ve yaşamına anlam katar.

  2. İyilikle Karşılanma: Başkalarına merhamet eden insanlar, genellikle çevrelerindeki kişilerden de aynı şekilde karşılık görürler. İyilik, zamanla toplum içinde bir iyilik döngüsü oluşturur.

  3. Sevap Kazanmak: Hikâyede de belirtildiği gibi, canlılara yapılan her iyilik insanın ahirette sevap kazanmasına vesile olur. Merhamet, Allah katında değerlidir ve bu sayede insanlar günahlarının affedilmesine vesile olabilir.

  4. Toplumda Saygı Görmek: Merhametli ve şefkatli insanlar, toplumda saygı ve sevgiyle anılır. Yardımseverlik ve iyilik, insan ilişkilerini güçlendirir.

  5. Daha Güçlü Bir Manevi Bağ: Merhamet duygusu, insanın Allah ile olan manevi bağını kuvvetlendirir. İyilik yapmak, kişinin vicdanını ve inancını güçlendirir, ahlaki değerlerini pekiştirir

 

Yorum Gönder

0Yorumlar

Görüşlerinizi yoruma yazabilir misiniz?

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Tamam Anladım!) #days=(20)

Web sitemiz deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Şimdi kontrol et
Ok, Go it!

Online eğitimde en kapsamlı kaynak