9. sınıf Din Kültürü ders kitabının 2. ünitesi olan İmanın İnsana Kazandırdıkları hakkında kapsamlı bilgiler ve 10. etkinlik cevaplarıyla öğrencilerin konuya dair anlayışını derinleştirin. Bu sayfa, imanın insan hayatındaki önemi, kazanımları ve 10. etkinliğin çözümleriyle öğrencilerin başarılı bir öğrenim süreci geçirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Eğitim sürecinde ihtiyaç duyulan tüm bilgilere ulaşmak için hemen inceleyin!
Etkinlik 10: İmanın Bireye ve Topluma Kazandırdıkları
Etkinlik Bilgileri
Adı | İmanın Bireye ve Topluma Kazandırdıkları |
---|---|
Amaç | İmanın bireye ve topluma kazandırdıklarını kendi deneyimlerinden yola çıkarak örneklendirmek |
Beceri | Yansıtma |
Yönerge
Aşağıdaki adımları takip ederek etkinliği tamamlayınız.
1. “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi ya hayır söylesin ya da sussun.” (Ebu Davud, “Edeb”, 122-123)
2. “Nerede olursan ol, Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yoketsin. İnsanlara da güzel ahlaka uygun biçimde davran!” (Tirmizi, “Birr”, 55)
3. “Müslüman, dilinden ve elinden diğer Müslümanların güvende olduğu kimsedir…” (Buhari, “İman”, 4; Müslim,“İman”, 65)
4. “Bir kişinin kalbinde aynı anda iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz.”(İbn Hanbel, 2005, 2/349)
5. “Mümin cana yakındır. (İnsanlarla) yakınlık kurmayan ve kendisiyle yakınlık kurulamayan kimsede hayır yoktur.” (İbn Hanbel, 2005, 2/400)
6.“Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete girmek isterse Allah’a ve ahirete inanırken ölüm kendisine erişsin. İnsanların kendisine nasıl davranmalarını istiyorsa o da onlara öyle davransın.” (Müslim, “İmare”, 46)
7. “Birbirinize nefret ve düşmanlık beslemeyin. Birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun! Bir Müslümanın (din) kardeşine üç günden fazla küsmesi helal değildir.” (Buhari, “Edeb”,57)
8. “Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selamı almak, hastayı ziyaret etmek, cenazeye katılmak, davete icabet etmek ve aksırana Allah’tan rahmet dilemek.” (Buhari, “Cenaiz”, 2)
9. “Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen ve iyiliği emredip kötülükten sakındırmayan bizden değildir.” (Tirmizi, “Birr”, 15)
Hadislerden Beklenen Davranışlar
1. Misafire ikram etmek.
2. Komşulara zarar vermemek.
3. Güzel ahlak göstermek.
4. Diğer Müslümanların güvenliğini sağlamak.
5. Kötülükten sakınmak ve iyilik yapmak.
6. Kalpte iman ve küfrün bir arada olmaması.
7. İnsanlarla yakınlık kurmak.
8. Başkalarına karşı adil ve nazik davranmak.
9. Kardeşlik duygularını beslemek.
10. Küçüklere merhamet, büyüklere saygı göstermek.
Değerlendirme
İmanın bireye ve topluma kazandırdıkları hakkında kendi deneyimlerinizden yola çıkarak örneklendirin:
İman, bireylere moral ve motivasyon sağlamakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı güçlendirir. Örneğin, inanan bireyler genellikle birbirlerine yardım etmeye ve dayanışmaya teşvik edilirler. Ayrıca, toplumda güvenin artırılması ve insanların birbirlerine karşı daha saygılı ve hoşgörülü olmaları sağlanır. Kendi deneyimlerimden, komşularımla olan ilişkilerimde inancımın beni daha anlayışlı ve merhametli kıldığını, bu sayede toplumsal bağların güçlendiğini gözlemledim. Aynı zamanda, zorlu zamanlarda inancımın bana verdiği sabır ve dayanıklılıkla, ailemle ve arkadaşlarımla olan ilişkilerimi daha sağlıklı hale getirdim.
Görüşlerinizi yoruma yazabilir misiniz?